Skip to Content

Izolare termica

Gasirea celui mai bun material izolator

Polistiren sau vata minerala?

Coeficientii lor de transfer termic sunt similari, proprietatile de economisirea a energiei sunt la fel, dar care este cel mai bun material izolator: polistirenul sau vata minerala? Sunt diferite in cateva aspecte foarte importante.

CERESIT vizual RO

Principalele Proprietati Ale Polistirenului

Polistirenul are o rata mica de absorbtie. Umiditatea si contactul cu apa nu il fac sa isi piarda proprietatile izolatoare. Aparitia temporara a vaporilor de apa in structura polistirenului nu poate avea consecinte serioase.

Desi este un material artificial obtinut prin procesarea petrolului, nu contine substante ce pot fi daunatoare mediului. Polistirenul este foarte usor si are proprietati mecanice bune. Totusi, capacitatea de izolare nu este neaparat mare, iar coeficientul de absorbtie al vaporilor este scazut. Temperaturile mai mari de +80C pot distruge polistirenul, la fel si majoritatea solventilor organici. Varietatile de polistiren CS (10)70 sau CS (10)80 satisfac nevoile standardului EN 13163 si pot fi folosite in cadrul sistemelor de incalzire. Fiind un material ignifug, polistirenul nu poate raspandi focul si are parte de stabilitate dimensionala, declarata de producator. Utilizarea panourilor nu mai mari de 120 x 60 cm este permisibila, culoarea trebuie sa fie alba sau de culoarea grafitului. Studii conduse de marii producatori au dovedit ca nuanta placii nu afecteaza puterea de adeziune.

Proprietatile Principale Ale Vatei Minerale

Vata minerala este rezistenta la temperatura inalta. Creata din piatra naturala, incepe sa se topeasca doar dupa 2 ore dupa expunerea la temperaturi mai mari de 1000C. Rezistenta termica a liantilor si a agentilor hidrofobi este mai mica. Vata minerala este clasificata ca fiind ignifuga. Dar, de asemenea, e rezistenta la majoritatea substantelor chimicale. Coeficientul de absorbtie a vaporilor este foarte inalt, asigurand trecere libera a vaporilor de apa. Acest tip de agenti limiteaza abilitatea de a absorbi apa prin actiunile capilare, precum si cea de a absorbi apa din atmosfera. Panourile din vata minerala sunt destul de grele si rigide, avand durabilitate relativ scazuta. Totusi, datorita structurii fibroase, vata minerala are capacitati bune de izolare fonica, satisfacand standardele EN 13162 pentru gama CS (10)40.

CERESIT vizual RO

Arii De Aplicare

Cand alegi un sistem de incalzire pentru o cladire, siguranta impotriva focului joaca un rol important. Sistemele bazate pe vata minerala ar trebui folosite pentru structuri inalte, cladiri cu factor de risc umand ridicat (spitale, scoli, zone de eveniment sau alte structuri pentru uz public), sau pentru cladiri destinate depozitarii materialelor combustibile.

Sunt recomandate, de asemenea, pentru structuri cu umiditate ambientala ridicata, cum ar fi bucatarii mass-catering, spalatorii, uzine de tratare a apei, spalatorii pentru masini, piscine publice etc. Aceste sisteme hidroizolatoare trebuie instalate in interior, deoarece vata minerala este vulnerabila la condensul vaporilor de apa, fapt ce ii poate reduce din eficienta izolarii termice.

In camerele cu umiditate ridicata, peretii sunt placati, de obicei, cu placi ceramice. Totusi, alegerea materialelor necesita o analiza a proceselor de caldura si de formare a umiditatii. Sistemele de incalzire cu vata minerala sunt indicata pentru cladirile aflate in zone zgomotoase. In concluzie, definitia celui mai bun material de izolare trebuie privita prin context.

Continut Asemanator

  • Ai nevoie sa acoperi ceva?
    Ai nevoie sa acoperi ceva?

    Cum sa te confrunti cu tencuiala stricata a peretilor 

  • Nu toate puntile sunt pozitive
    Nu toate puntile sunt pozitive

    Controlul pierderii caldurii 

  • Repararea zonelor mici afectate ale fatadei - ghid pas cu pas
    Repararea zonelor mici afectate ale fatadei - ghid pas cu pas

    Afla cat de usor este sa repari singur zonele mici afectate sau semnele de uzura 

  • Flexibilitate pentru cladirea ta
    Flexibilitate pentru cladirea ta

    Importanta rosturilor de dilatare 

  • Problema e pe partea nordica
    Problema e pe partea nordica

    Despre coroziunea fatadelor si ce poti face 

  • Esecul in izolatii: greseli obisnuite ce trebuie evitate
    Esecul in izolatii: greseli obisnuite ce trebuie evitate

    Afla despre cai simple, dar usoare, de a izola o casa 

Ai Intrebari Pentru Noi?

Ne face placere sa iti raspunde la orice intrebare legata de produsele noastre, de unde pot fi cumparate, sau care ar fi solutia adecvata pentru proiectul tau.