Izolare termica
Cum sa eviti greseli uzuale
Pentru a construi fatada unei cladiri mari, ai nevoie de rosturi de dilatare. Acestea asigura flexibilitate cand au loc fluctuatii de temperatura. Sa nu uitam: izolarea corecta a rosturilor de dilatare este imperios necesara.
Din pacate, nu toata lumea este atenta la izolarea si protectia fatadei impotriva efectelor conditiilor atmosferice. Consecintele: pierderi de energie, umiditate in exces, cat si diminuarea integritatii structurale a fatadei.
Instaleaza panourile de izolare termica de-a lungul rosturilor de dilatare existente pe perete, lasand un gol de aprox. 10-20 mm intre acestea. Daca nu procedezi astfel, apa se poate strecura in sistemul de izolatie si isi poate mari volumul in timpul iernii, cauzand daune fatadei.
Dupa instalarea panourilor de izolare termica, aplica un mortar de armare pe o latime de aprox. 20 cm pe ambele parti ale rosturilor de dilatare. Pentru aceasta sarcina, poti folosi o spatula dintata (10x10mm). Apoi impingeti in profilul de expansiune si strecurati o banda elastica in golul ramas. Dupa aplicare, reglati benzile de expansiune in functie de latimea golului si umple-l, izoleaza-l termic si etanseaza-l. Impingeti suportul de prfil, impreuna cu plasa armata, in mortarul adeziv aplicat anterior si umple intreaga suprafata de constructie. Poti inchide, de asemenea, golul destinat expansiunii daca inserezi poliuretan in acesta.
Impinge in acest spatiu un profil cu forma rotunda, cu un diametru de 20% mai mare decat cel al golului, la o adancime egala cu 60-80% cu latimea sa ca element, asigurand astfel adancimea necesara fantei. Dupa, poti sigila golul.
Dupa ce stratul de izolatie este instalat, poti aplica o inchidere elastica a rostului de dilatare prin instalarea unui profil de dilatare in acest gol. Impinge un profil de spuma (cu un diametru de 20% mai mare decat cel al golului) in acest spatiu, la o adancime egala cu 60-80% din latimea sa ca element, asigurand astfel adancimea necesara fantei. Poti acoperi aceasta zona cu un etansant poliuretanic, cum ar fi CS 29, sau cu un profil de cauciuc. Protejeaza marginile cu ajutorul unei benzi de mascare, aplicate pe ambele parti, in caz ca se va vopsi in viitor.
Este recomandat sa aplici o fasie din poliuretan cu un pistol pneumatic manual. Umple golurile in mod continuu, fara a intrerupe activitatea si fara a lasa loc liber.
Desi multi constructori trateaza spuma ca fiind solutia universala, utilizarea spumei poliuretanice pentru izolarea rosturilor de dilatare nu este o tehnica recomandata. Prea des este trecut cu vederea principalul sau defect: degradarea sistematica, cauzata de radiatia solara si apa. Spuma aplicata pe rosturile de dilatare, neacoperita de un alt strat, dispare dupa o anumita perioada de timp, permitand umiditatii sa patrunda sub panouri si sa distruga fatada.
Mai jos - Aceasta este a doua metoda - a treia fotografie in care golul este umplut cu CS 29
Ne face placere sa iti raspunde la orice intrebare legata de produsele noastre, de unde pot fi cumparate, sau care ar fi solutia adecvata pentru proiectul tau.